Szczepy probiotyczne to korzystne bakterie, które wspierają zdrowie układu pokarmowego, pomagając w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej. Regularne spożywanie probiotyków może poprawić trawienie i wzmocnić system odpornościowy, redukując ryzyko infekcji. Niektóre popularne szczepy probiotyczne, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium, są powszechnie stosowane w suplementach diety i fermentowanych produktach spożywczych.
-
Lactobacillus casei
Lactobacillus casei to gatunek Gram-dodatnich bakterii mających kształt laseczek. Organizmy te mają zdolność fermentowania glukozy do kwasu mlekowego. Występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka. Można je znaleźć ponadto w mleku, serach dojrzewających oraz kapuście kiszonej. L. casei znalazł zastosowanie w fermentacji produktów mlecznych i jako kultury probiotyczne. Bakterie te wspomagają pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i chroniąc śluzówkę żołądka. Produkują szereg witamin, m.in. witaminę K, C, B3, B5 i B12, a także glukozaminę – aminokwas pozytywnie wpływający na kondycję skóry. Wykazują ponadto działanie immunomodulujące, łagodzą objawy alergii i rozwój stanu zapalnego. -
Streptococcus thermophilus
Streptococcus thermophilus to gatunek bakterii Gram-dodatnich o kształcie kulistym układający się w łańcuszki. Wykazuje zdolność do przeprowadzania procesu fermentacji mlekowej. Gatunek ten jest wykorzystywany przemysłowo do produkcji jogurtów, serów i innych przetworów mlecznych. S. thermophilus przynosi organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, m.in. usprawnia trawienie, ma właściwości przeciwnowotworowe, immunomodulujące, a także zapobiega infekcjom jelit i pochwy. Streptococcus thermophilus obniża również ryzyko wystąpienia biegunek związanych z antybiotykoterapią. -
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus bulgaricus to gatunek bakterii Gram-dodatnich w kształcie pałeczek. Występuje naturalnie w organizmie człowieka, zasiedlając błonę śluzową jelit. Gatunek ten ma zdolność fermentowania cukrów do kwasu mlekowego, przez co hamuje wzrost niepożądanych bakterii w jelitach. L. bulgaricus ma także zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, które zapobiegają występowaniu zakażeń przewodu pokarmowego. Jest to gatunek bakterii probiotycznych, który jest używany do produkcji jogurtu. Występuje w produktach fermentowanych, np. w kiszonkach, maślance czy kefirze. L. bulgaricus przynosi organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, m.in. wykazuje działanie immunomodulujące, poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia i zapobiega występowaniu biegunek związanych z antybiotykoterapią. -
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus paracasei to Gram-dodatni gatunek bakterii kwasu mlekowego, który jest powszechnie stosowany w fermentacji produktów mlecznych i jako kultury probiotyczne. Występuje naturalnie w organizmie człowieka, zasiedlając błonę śluzową jamy ustnej i jelit. L. paracasei jest gatunkiem posiadającym zdolność fermentowania cukrów do kwasu mlekowego, przez co hamuje wzrost niepożądanych bakterii w jelitach. Bakterie te produkują enzymy poprawiające absorpcję mikroskładników pokarmowych i ograniczają w jamie ustnej rozwój bakterii wywołujących próchnicę. Wykazują również działanie immunomodulujące i łagodzą stany alergiczne. Jest to szczep probiotyczny, który występuje w fermentowanych produktach mlecznych, np. kefirze, maślance czy jogurcie. -
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus plantarum to gatunek bakterii Gram-dodatnich w kształcie pałeczek. Stanowi on część mikrobioty wielu produktów spożywczych i pasz, w tym nabiału, roślinnych produktów fermentowanych i kiszonek. Jest również naturalnym mieszkańcem błony śluzowej przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt. Gatunek ten ma zdolność fermentowania cukrów do kwasu mlekowego, przez co hamuje wzrost niepożądanych bakterii w jelitach. L. plantarum przynosi organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, m.in. łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego, wykazuje właściwości immunomodulujące, łagodzi stan zapalny w chorobach zapalnych jelit oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. L. plantarum jest szczepem probiotycznym, który jest stosowany również w celu profilaktyki biegunek związanych z antybiotykoterapią. -
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium infantis to gatunek bakterii Gram-dodatnich w kształcie pałeczek. Bakterie te bytują w jelicie grubym większości ssaków, w tym również ludzi. Są bakteriami beztlenowymi, które mają zdolność do przekształcania cukrów do kwasu mlekowego. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. łagodzą objawy związane z zespołem jelita drażliwego, takie jak wzdęcia, biegunki czy ból brzucha. Ponadto pomagają zmniejszyć stan zapalny w łuszczycy oraz wzmacniają barierę jelitową. Dzięki produkcji kwasu mlekowego obniża zasadowość jelit, co zmniejsza ryzyko zakażenia patogennymi bakteriami. Jest to szczep probiotyczny, który występuje w fermentowanych produktach mlecznych, np. kefirze, maślance czy jogurcie. -
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium longum to Gram-dodatnia, pręcikowata bakteria występująca w przewodzie pokarmowym człowieka. Bifidobacterium longum uważany jest za jednego z najwcześniejszych kolonizatorów przewodu pokarmowego niemowląt. Dzięki produkcji kwasu mlekowego obniża zasadowość jelit, co zmniejsza ryzyko zakażenia patogennymi bakteriami, takimi jak Clostridium difficile czy Helicobacter pylori. B. longum wykazuje działanie immunomodulujące, łagodzi stany zapalne i objawy zespołu jelita drażliwego. Jest to szczep probiotyczny, który występuje w fermentowanych produktach mlecznych, np. kefirze, maślance czy jogurcie. -
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium breve to gatunek należący do Gram-dodatnich pałeczkowatych bakterii beztlenowych. Naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka i bierze udział w kształtowaniu mikrobiomu, zabezpieczając przed wystąpieniem i rozwojem uczulenia na alergeny pokarmowe. Gatunek ten ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, a także stymulujące pracę układu odpornościowego. Dzięki produkcji kwasów organicznych obniża zasadowość jelit, co zmniejsza ryzyko zakażenia patogennymi bakteriami, takimi jak Clostridium difficile czy Helicobacter pylori. Bifidobacterium breve jest gatunkiem probiotycznym stosowanym głównie w profilaktyce biegunek związanych z antybiotykoterapią oraz w leczeniu wspomagającym alergii pokarmowych. -
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophilus to gatunek bakterii Gram-dodatnich o kształcie laseczki fermentujący cukry do kwasu mlekowego i nadtlenku wodoru. Substancje te hamują wzrost niepożądanych bakterii w jelitach. L. acidophilus występuje w ludzkim i zwierzęcym przewodzie pokarmowym i jamie ustnej. Bakterie te wspomagają wytwarzanie witamin z grupy B, głównie witaminy B9 oraz witaminy B6. Są również odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego środowiska w miejscach intymnych u kobiet. Te probiotyczne bakterie wykorzystuje się do produkcji fermentowanych produktów mlecznych, np. kefiru czy maślanki. -
Lactobacillus reuteri
Lactobacillus reuteri to gatunek bakterii probiotycznych, stanowią część naturalnej mikrobioty jelitowej wielu organizmów, w tym ludzi, świń, kurcząt oraz myszy. L. reuteri to gram-dodatnie, beztlenowe mikroorganizmy produkujące dwutlenek węgla, etanol, a także kwas mlekowy w procesie fermentacji glukozy. Charakterystyczną cechą L. reuteri jest produkowanie związku nazywanego reuteryną. Jest to substancja o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, która ogranicza wzrost wielu patogennych bakterii jelitowych. Z tego powodu L. reuteri znalazł zastosowanie jako organizm probiotyczny w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych, szczególnie podczas antybiotykoterapii. -
Saccharomyces boulardii
Saccharomyces boulardii jest niepatogennym mikroorganizmem drożdżowym, który w wielu randomizowanych badaniach klinicznych okazał się skutecznym probiotykiem, zwłaszcza w leczeniu biegunki wywołanej antybiotykami, biegunki podróżnych i innych stanów zapalnych jelit. Przypuszcza się nawet, że S. boulardii poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Szczep ten wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Produkuje również proteazę inaktywującą toksynę A wytwarzaną przez Clostridium difficile.Ponieważ S. boulardii jest mikrobem drożdżowym, nie jest zabijany przez antybiotyki i może być przyjmowany bezpośrednio z antybiotykami. -
Lactobacillus rhamnosus GG
Lactobacillus rhamnosus GG to rodzaj bakterii występujący naturalnie w jelitach człowieka. Bakterie te wytwarzają laktazę – enzym, który rozkłada znajdujący się w nabiale cukier laktozę. L. rhamnosus GG to bakterie probiotyczne, które mają wiele potencjalnych korzyści dla ludzkiego organizmu, m.in. mogą zapobiegać wystąpieniu biegunek związanych z antybiotykoterapią, łagodzą objawy związane z zespołem jelita drażliwego, pomagają zapobiegać infekcjom układu moczowego, a także poprawiają wrażliwość na insulinę. L. rhamnosus GG może być przyjmowany jako suplement probiotyczny i często jest dodawany do różnych produktów spożywczych, zwłaszcza mlecznych.