Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej dawce, wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Potocznie mianem probiotyków określa się preparaty przemysłowe, zawierające dobroczynne drobnoustroje. Warto mieć jednak świadomość, że ich źródłem mogą być także liczne produkty spożywcze, w tym kefir, jogurty czy kiszonki. Ich prozdrowotne działanie polega na modyfikacji składu mikrobioty jelitowej. Jej właściwa struktura ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a wszelkie odchylenia od normy mogą skutkować rozwojem chorób, takich jak alergia, zapalenia jelit, depresja czy cukrzyca [1].
Czy szczep bakterii ma znaczenie?
W zależności od tego, jaki efekt zdrowotny chcemy uzyskać, powinniśmy wybierać preparaty probiotyczne o określonym składzie. Istotny jest nie tylko gatunek drobnoustroju, ale również jego szczep — to właśnie od niego zależą właściwości probiotyku. Bakterie tego samego gatunku, ale należące do innych szczepów, mogą wykazywać odmienne działanie na ludzki organizm [2].
Szczepy probiotyczne i ich różnorodne zastosowania
Poniżej znajduje się lista szczepów probiotycznych wraz ze wskazaniami do ich stosowania.
Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103. Jest wskazany w:
- zapobieganiu i leczeniu biegunki poantybiotykowej;
- zapobieganiu biegunce wywołanej przez Clostridium difficile;
- leczeniu i zapobieganiu atopowego zapalenia skóry;
- wspomagająco w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna.
Lactobacillus rhamnosus GG ATTC 53013. Jego wskazaniem do stosowania jest:
- leczenie dziecięcego artretyzmu reumatoidalnego;
- wspomaganie układu odpornościowego we wczesnych etapach raka okrężnicy.
Lactobacillus plantarum 299V. Jego wskazaniami do stosowania są:
- zespół jelita drażliwego (IBS);
- leczenie zaparć.
Saccharomyces boulardii CNCM I-745. Stosuje się go w:
- zapobieganiu i leczeniu biegunki poantybiotykowej;
- zapobieganiu biegunki spowodowanej Clostridium difficile;
- wspomaganiu leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna.
Lactobacillus acidophilus NCFB 1748. Jego wskazaniem do stosowania jest:
- ochrona przed biegunką po radioterapii.
Lactobacillus johnsoni La1 NCC533. Stosowany w:
- leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego.
Bifidobacterium bifidum CECT 7366. Stosuje się go w następujących sytuacjach:
- leczenie biegunek rotawirusowych;
- eliminacja Helicobacter pylori.
Lactobacillus casei DN 114001. Jego wskazania do stosowania to:
- stymulacja układu odpornościowego;
- zapobieganie i leczenie infekcji jelitowych;
- leczenie biegunki u dzieci.
L. casei Shirota. Wskazany w:
- leczeniu raka pęcherza moczowego;
- stabilizacji homeostazy mikroflory jelitowej;
- biegunce rotawirusowej;
- łagodzenie alergii.
Streptococcus salivarius K12. Jego wskazaniami do stosowania są:
- zmniejszanie ryzyka rozwoju paciorkowcowych infekcji gardła i/lub ucha środkowego [3].
Na co należy zwrócić uwagę, stosując probiotyki?
Aby bakterie probiotyczne mogły być w pełni aktywne, potrzebują pewnych substancji odżywczych. Głównymi składnikami, warunkującymi prawidłowy wzrost i pracę probiotyków, są fruktooligosacharydy oraz inulina. Są one zawarte w produktach żywnościowych bądź w preparatach przemysłowych, zwanych prebiotykami. Z kolei połączenie probiotyku i prebiotyki w jednym produkcie określane jest mianem synbiotyku. Na rynku istnieje szereg preparatów, zawierających konkretne drobnoustroje probiotyczne wraz z substancjami niezbędnymi do ich pełnej aktywności [4].
Bibliografia:
- B. Cukrowska, et al., Programowanie mikrobiotyczne — homeostaza mikrobioty jelitowej a ryzyko chorób cywilizacyjnych, Standardy Medyczne/Pediatria 2014,11:913-922.
- H. Szajewska, Probiotyki w Polsce — kiedy, jakie i dlaczego?, Gastroenterologia Kliniczna 2010,2(1):1–9.
- I. Steinka, Wybrane aspekty stosowania probiotyków, Ann. Acad. Med. Gedan. 2011,41:97–108.
- K. Mojka, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol., 2014, 95(3):541-549.