Czy kiszonki to probiotyki?

probiotyki czy kiszonki

Zachowanie optymalnej kondycji mikroflory bakteryjnej jelit jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego. Zły stan mikrobioty może stanowić przyczynę pogorszenia zdrowia. Dlatego też specjaliści rekomendują, aby dieta była bogata w produkty o właściwościach probiotycznych. Czy kiszonki są probiotykami? Na czym polega ich korzystny wpływ na florę jelitową?

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – różnice

 

W pierwszej kolejności warto wyjaśnić sobie kilka głównych pojęć, które dotyczą tematu mikrobioty. Na aktualnym rynku istnieją preparaty dedykowane poprawie stanu i funkcjonowania naturalnej mikroflory bakteryjnej. W praktyce wyróżnia się trzy główne grupy produktów:
probiotyki
To żywe mikroorganizmy będące szczepami bakteryjnymi, które mają bezpieczne i potwierdzone działanie. Probiotyki odznaczają się odpornością na niskie pH, działanie enzymów trzustkowych i soli żółciowych. Ponadto bakteriom probiotycznym przypisuje się możliwość przejściowej kolonizacji (tzw. adhezja do komórek nabłonkowych), co warunkuje ich pozytywne oddziaływanie na organizm.

prebiotyki
W tym przypadku mowa o roślinnej pożywce, która pozwala na namnażanie się istniejących już bakterii. To nic innego jak pokarm dla naturalnej mikroflory, co pozwala utrzymać jej optymalną kondycję i gwarantuje mikroorganizmom niezbędną energię do funkcjonowania. Przykładami roślinnych oligosacharydów będących prebiotykami są m.in. banany, pory, cykoria, cebula, szparagi.

synbiotyki
Zwykle są to preparaty 2 w 1 – połączenie probiotyki i prebiotyki w jednym suplemencie.

Kiszonki – naturalne probiotyki

 

Od wielu lat wspomina się, że jedzenie kiszonych warzyw ma wyjątkowo pozytywny wpływ na pracę jelit i stanowią naturalny sposób do odbudowy mikrobioty. Dlaczego? Powodem jest fakt, że proces fermentacji – kiszenia – produktów spożywczych powoduje wytworzenie cennych bakterii kwasu mlekowego. Okazuje się, że przejawiają dobroczynne właściwości dla flory jelitowej. Choć ich działanie jest precyzyjnie określone jak np. konkretnych szczepów bakterii, to jednak spożywanie produktów kiszonych jest wyjątkowo pozytywne dla przewodu pokarmowego.

Korzyści ze spożycia kiszonek
• Wspierają procesy trawienne
• Wzmocnienie systemu odpornościowego
• Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego
• Ułatwiają wchłanianie niektórych metabolitów
• Wzbogacenie diety w cenne witaminy, minerały i błonnik
• Wspierają mikrobiotę w endogennej syntezie witamin B i witaminy K
• Mogą okazać się pomocne dla m.in. regulacji ciśnienia krwi, wzmocnienia kondycji skóry, włosów i paznokci, wspierają równowagę gospodarki lipidowej i utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu

Jaki kiszonki są probiotykami?

 

Tak naprawdę wszystkie owoce i warzywa mogą zostać poddane kiszeniu! Choć najczęściej spotykanymi są różne kapusta i ogórki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po kiszone buraki, marchew, fasolę, czy pomidory. Najlepszym wyborem będą rzecz jasna samodzielnie przygotowane wyroby, co pozwoli uniknąć dodatku konserwantów.

Inne naturalne probiotyki

 

Warto jednak wiedzieć, że nie tylko kiszonki mogą posłużyć za naturalne wsparcie dla mikroflory bakteryjnej jelit. Oprócz nich wyjątkowo dobre właściwości mają:
• zakwas chlebowy i buraczany
• kombucza – fermentowana herbata
• produkty sojowe np. napoje lub tofu
• fermentowany nabiał np. kefir, zsiadłe mleko, maślanka

Bibliografia:
1. Olszewska J., Jagusztyn-Krynicka EK. „Human Microbiome Project–Mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka” Postępy Mikrobiologii 2012, 51(4): 243-256.
2. Parvezz S., et al., „Probiotics and their fermented food products are beneficial for health.” Journal of applied microbiology 2006, 100(6): 1171-1185.

  • Wpływ probiotyków na ludzki organizm

    Wpływ probiotyków na ludzki organizm