Czy probiotyki zwiększają odporność?

czy probiotyki poprawiają odporność

Czy bakterie probiotyczne mają wpływ na odporność? W rzeczywistości mają i to całkiem spory. Są ważnym czynnikiem budowania odporności organizmu obok zdrowej i zbilansowanej diety, braku stresu czy odpowiedniego wysiłku fizycznego. W jaki sposób w takim razie probiotyki wzmacniają odporność? Czy wszystkie działają w ten sposób?

 

Probiotyki i układ pokarmowy

 

Probiotyki to drożdże albo bakterie korzystnie wpływające na zdrowie organizmu. Najczęściej jako probiotyki stosuje się bakterie z rodzajów Lactobacillus, Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp. boulardii. W przypadku zachowania odpowiedniej flory bakteryjnej, nie dochodzi do nadmiernego wzrostu innych drobnoustrojów, które mogą prowadzić do wystąpienia infekcji, a stosowane w czasie biegunki znacznie skracają czas jej trwania, niszcząc szkodliwe drobnoustroje [1,2].

Bez wątpienia główną funkcją układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. W układzie pokarmowym człowieka znajduje się ponad 1500 gatunków drobnoustrojów stanowiących mikrobiotę człowieka. Zmieniają się ona w zależności od wieku, stanu fizjologicznego, stosowanej diety i leków. Przewód pokarmowy człowieka zasiedlają w większości drobnoustroje pożyteczne. Niestety bytują tam również drobnoustroje szkodliwe, które mogą być niebezpieczne i zaburzać funkcjonowanie organizmu. U zdrowych ludzi mikrobiom jelitowy jest w stanie równowagi biologicznej, ale pod wpływem różnych czynników może dojść do jego zaburzenia. Oprócz wymienionych funkcji trawiennych, zdecydowanie najważniejszą rolą układu pokarmowego jest zapewnienie odpowiedniej odporności organizmu [1,3].

 

Probiotyki a odporność organizmu

 

Mikrobiota układu pokarmowego człowieka jest odpowiedzialna za syntezę enzymów trawiennych i rozkład niestrawionych resztek pokarmów. Jednocześnie, dzięki interakcji z błoną śluzową wyścielającą przewód pokarmowy, stanowi ważny czynnik obronny przeciwko patogenom zewnętrznym, takim jak bakterie, wirusy, grzyby czy pasożyty. Żeby ta ochrona była skuteczna, musi być zapewniony odpowiedni poziom probiotyków w organizmie. Dlatego w przypadku stwierdzenia zaburzeń flory jelitowej lub np. po antybiotykoterapii należy wprowadzić suplementację probiotyków, czy to z dostępnych w aptekach preparatach, czy w diecie. Ze względu na różnice w działaniu różnych szczepów, polecane w szczególności są preparaty wieloszczepowe. W przypadku prawidłowej równowagi mikroflory jelitowej uniemożliwia ona pokonanie bariery jelitowej i przeniknięcie patogenów chorobotwórczych do organizmu. Miktobiota stymuluje komórki nabłonkowe jelit do syntezy mucyn tworzących warstwę śluzu, która chroni nabłonek jelitowy przed kolonizacją drobnoustrojami chorobotwórczymi i działaniem toksyn. Dodatkowo bakterie probiotyczne stymulują odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez wzmacnianie działania układu immunologicznego, ale i również wygaszanie jego nadmiernej reakcji. Co najważniejsze, bakterie probiotyczne konkurują o miejsce bytowania i substancje odżywcze z drobnoustrojami. Co więcej, produkują one również bakteriocyny, które zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów czy pleśni, które potencjalnie mogą być odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze [2,3].

 

Podsumowanie

 

Nie ma żadnych wątpliwości, że probiotyki mają korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Zapewnienie odpowiedniej równowagi mikrobiotu jest kluczowe w zachowaniu odporności. Oprócz konkurowania z potencjalnie chorobotwórczymi patogenami o kolonizację układu pokarmowego, działają również bardziej bezpośrednio poprzez produkcję bakteriocyn. Co więcej, uniemożliwiają ona pokonanie bariery jelitowej i przeniknięcie patogenów chorobotwórczych do organizmu oraz stymulują komórki nabłonkowe jelit do syntezy mucyn tworzących warstwę śluzu. Te wszystkie działania mają bezpośredni wpływ na wzmocnienie odporności organizmu.

Bibliografia

  1. Lozupone C.A., Stombaugh J.I., Gordon J.I. i wsp.: Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota. Nature, 2012; 489: 220–230
  2. Arumugam M., Raes J., Pelletier E. i wsp.: MetaHIT Consortium. Enterotypes of the human gut microbiome. Nature, 2011; 473: 174–180
  3. Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J. M., Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farm Pol, 2018, 74, 2, s. 114-122
  • Wpływ probiotyków na ludzki organizm

    Wpływ probiotyków na ludzki organizm