Dlaczego stosowanie prebiotyków wraz z probiotykami jest takie ważne?

Stosowanie prebiotyków z probiotykiem.

O tym, że bakterie probiotyczne odgrywają istotną rolę w utrzymaniu optymalnego stanu mikrobiomu jelitowego, wiadomo już od dłuższego czasu. Niemniej jednak wielu specjalistów wspomina, że podczas stosowania probiotyków nie można zapominać o prebiotykach. Czym są prebiotyki i dlaczego nie można o nich zapominać w kontekście poprawy kondycji mikroflory bakteryjnej?

Czym są prebiotyki i jakie pełnią funkcje?

Najprościej ujmując, prebiotyki to nic innego jak pożywka dla bakterii probiotycznych. Mianem prebiotyków określa się grupę substancji, które nie ulegają pełnemu strawieniu w przewodzie pokarmowym (oporność na działanie enzymów trawiennych) i tym samym są wykorzystywane przez pożyteczne drobnoustroje do ich namnażania. Prebiotyki w przeciwieństwie do probiotyków nie są żywymi mikroorganizmami, ale łączy je fakt pozytywnego oddziaływania na ludzkie zdrowie – probiotyk jest bezpieczny w użyciu i nie wywołuje działań niepożądanych na drodze długotrwałego stosowania. Oprócz stymulacji wzrostu bakterii probiotycznych, co przekłada się na poprawę stanu i funkcjonowania mikrobiomu, prebiotyki przyczyniają się także do:

  •  ograniczenia wzrostu chorobotwórczych drobnoustrojów m.in. bakterii i grzybów,
  • zmniejszenia wartości pH treści jelitowej i w ten sposób ograniczają niekorzystne reakcje zakwaszania.

Prebiotyki a codzienna dieta – przykłady

Składniki prebiotyczne można dostarczyć organizmowi wraz z codzienną dietą. Zdrowe i zróżnicowane odżywianie ma niezwykle wartościowy wpływ dla mikroflory jelitowej i może przyczynić się do namnożenia cennych bakterii probiotycznych. Przykładowe źródła prebiotyków:

  • celuloza – len, konopie, owoce i warzywa,
  • fruktoooligosacharydy – cebula, szparagi, ziemniaki,
  • hemicelulozy – nasiona i otręby,
  • inulina – banany, czosnek, cykoria, pomidor, topinambur
  • laktuloza – mleko (wskutek przemiany laktozy)
  • oligosacharydy – soja,
  • pektyny – owoce i warzywa,
  • skrobia.

Preparaty z prebiotykami

Niestety należy mieć świadomość tego, że dla wielu osób wspomniane produkty spożywcze mogą okazać się trudne bądź niemożliwe do spożycia np. wskutek nadwrażliwości przewodu pokarmowego, alergii czy po prostu indywidualnych preferencji smakowych. Wówczas dobrym rozwiązaniem może okazać się zakup gotowych preparatów prebiotycznych np. sypkiego błonnika. Produkty jak Colosan C czy Normolax mogą być z powodzeniem wykorzystane jako wsparcie dla zdrowego odżywiania i wygodny sposób, aby zadbać o stan mikrobiomu.

Czym jest synbiotyk i czy warto go stosować?

Innym rozwiązaniem jest zakup suplementów diety zawierających połączenie prebiotyków z probiotykami. Tego typu produkty określa się mianem synbiotyków, a w ich składzie znajduje się odpowiednio dobrane szczepy bakterii probiotycznych i składniki prebiotyczne. Synbiotyki są niezwykle wygodną opcją, bo w jednej porcji dostarczają niezbędne wsparcie dla mikroflory bakteryjnej.

Przykładowe preparaty synbiotyczne:

  • Multilac Synbiotyk,
  • Compliflora Family,
  • Primaflor GG synbiotyk,
  • Sanprobi Super Formuła,
  • Helvetia SynBiotyk Multi-9,
  • Olimp Sport Nutrition Colonbiotic 7GG Sport Edition.

Synbiotyki, podobnie jak prebiotyki i probiotyki, są rekomendowane osobom m.in. po długotrwałym leczeniu antybiotykami, spożywającym duże ilości białka, palącym papierosy, regularnie spożywającym alkohol, borykającym się z chorobami przewodu pokarmowego, ze skłonnościami do biegunek lub zaparć czy seniorom. Ponadto może je stosować każdy, kto chce zadbać o zdrowe jelita.

Bibliografia:

  1. Davani-Davari D., et al. „Prebiotics: definition, types, sources, mechanisms and clinical applications.” Foods 2019, 8(3): 92.
  2. Salem AE., et al. „The gut microbiome and irritable bowel syndrome: State of art review.” Arab Journal of Gastroenterology 2018, 19(3): 136-141.
  3. Slavin J. „Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits.” Nutrients 2013, 5(4): 1417-1435.
  4. Cummings JH., Macfarlane GT. „Gastrointestinal effects of prebiotics.” British Journal of Nutrition 2002, 87(S2): 145-151.
  • Wpływ probiotyków na ludzki organizm

    Wpływ probiotyków na ludzki organizm