Wsparcie mikrobiomu w jelitach jest najczęściej kojarzone ze stosowaniem preparatów będących probiotykami. Jednak równie skutecznym sposobem jest sięgnięcie po prebiotyki, które wspierają namnażanie istniejących szczepów bakterii. Czy inulina jest wartościowym wsparciem dla kondycji jelit? Co warto o niej wiedzieć?
Czym jest inulina?
Inulina jest polisacharydem o słodkim smaku, występującym w postaci białego proszku, który ulega rozpuszczeniu w wodzie i nie jest trawiony przez ludzki system pokarmowym. Ta ostatnia właściwość sprawia, że inulina jest zaliczana do grona błonników pokarmowych. Składnik ten występuje naturalnie w wielu ogólnodostępnych roślinach:
- agawie
- cykorii
- łopianie
- skorzonerze
- topinamburze
- omanie wielkim
- cebuli zwyczajnej
- mniszku lekarskim
- czosnku pospolitym
- karczochu hiszpańskim
Inulina a mikrobiota
Nietrawiona inulina przechodzi do jelita grubego, gdzie znajduje się naturalna flora bakteryjna, zwana mikrobiomem. Fermentująca inulina stanowi bardzo dobrą pożywkę dla bakterii jelitowych – nie tylko gwarantuje im wzrost, ale i przyczynia się do powstawania nowych kolonii. Dlatego też zaliczana jest do grona składników określanych mianem prebiotyków.
Dzięki temu kondycja mikrobiomu zostaje utrzymana na optymalnym poziomie, co gwarantuje, że bakterie oddziałują na powierzone im zadania m.in. wspomagają trawienie spożywanego pokarmy, uczestniczą w procesie syntezy ważnych witamin, wspierają utrzymanie prawidłowej odporności czy odpowiadają za detoksykację ustroju i zapobiegają powstawaniu procesom gnilnym. Inulinie przypisuje się także pozytywny wpływ na ograniczenie szans rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów.
Inne właściwości inuliny
- Potęguje uczucie sytości i wspomaga ograniczenie podjadania pomiędzy posiłkami
- Przyczynia się do wzrostu objętości masy kałowej i ułatwia wypróżnianie, co wspomaga przeciwdziałanie zaparciom
- Oddziałuje na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi m.in. poprzez zmniejszenie produkcji kwasów tłuszczowych w wątrobie i redukcję stężenia trójglicerydów we krwi
- Wspiera biodostępność minerałów z codziennej diety m.in. magnezu, miedzi, cynku i żelaza
- Dzięki namnażaniu bifidobakterii zwiększa w organizmie poziom witamin z grupy B
- Determinuje wyższy poziom kwasu masłowego w obrębie jelita cienkiego, co ma działanie antyzapalne i wzmacniające dla tej części przewodu pokarmowego
- Stanowi świetną alternatywę dla cukru i innych kalorycznych słodziw – reguluje gospodarkę węglowodanową, ogranicza gwałtowne skoki poziomu glukozy i insuliny, zmniejsza indeks glikemiczny produktu
- Oddziaływanie na pracę jelit i poziom cukru oraz niewielka kaloryczność i słodki smak produktu sprawiają, że inulina może stanowić wsparcie podczas diet odchudzających i może okazać się wartościowa dla osób pragnących utrzymać prawidłową masę ciała
Inulina – gdzie kupić?
Podobnie jak i inne błonniki, tak samo i inulina jest dostępna w postaci gotowego preparatu, który można zastosować jako formę wzbogacenia codziennej diety. Inulina występuje w kapsułkach i jako gotowy, łatwo rozpuszczalny w wodzie proszek. Przykładowe produkty z inuliną, które można nabyć w aptekach:
- Swanson Inulin (227 g)
- ForMeds F-Inulin (240g)
- Biogeneza Inulina (250 g)
- Jarrow Formulas Inulin FOS (180 g)
- Oleofarm Chrom Organiczny z Inuliną (96 kapsułek)
Ponadto inulina może stanowić dodatek do preparatów probiotycznych. Połączenie prebiotyka z probiotykiem określa się mianem synbiotyka – produktu gwarantującego dostęp do żywych szczepów bakterii oraz naturalnej pożywki do ich namnażania.
Bibliografia:
- Roberfroid MB. „Inulin-Type Fructans: Functional Food Ingredients.” Journal of Nutrition 2007, 137: 2493-2502.
- Letexier D., Diraison F., Beylot M. „Addition of inulin to a moderately high-carbohydrate diet reduces hepatic lipogenesis and plasma triacylglycerol concentrations in humans.” American Journal of Clinical Nutrition 2003, 77(3): 559-564.
- Kaur N., Gupta AK. „Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition.” Jorunal of biosciences 2002, 27(7): 703-714.