Narine – czy to cudowny szczep probiotyczny?

Nowy probiotyk Narine

Bakterie probiotyczna są niezwykle wartościowe dla zdrowia człowieka. Mikrobiota pełni bowiem szereg istotnych funkcji m.in. wspiera prawidłowe funkcjonowanie odporności czy odpowiada ze syntezę niektórych witamin. Wśród ogromnej liczby bakteryjnych acidofilnych nie można zapominać o szczepie Narine.

Czym są bakterie acidofilne?

 

Lactobacillus acidophilus czyli pałeczki kwasu mlekowego to obok Streptococcus salivarius najpopularniejsze szczepy bakterii, które wykorzystuje się do wytwarzania produktów mlecznych. Bakterie acidofilne są zaliczane do grona probiotyków. Stanowią jeden z głównych elementów współtworzących naturalną florę jelitową, która ma za zadanie przeciwdziałać chorobotwórczym patogenom, wzmacniać naturalną odporność organizmu i wspierać endogenną syntezę niektórych witamin np. kwasu foliowego czy niacyny. Oprócz tego Lactobacillus acidophilus współtworzą naturalne mikrośrodowisko w kobiecej pochwie, co jest formą naturalnej ochrony narządów płciowych przed rozwojem niektórych chorób np. grzybicy (kandydozy).

Narine – wyjątkowy szczep bakterii acidofilnych

 

Lactobacillus acidophilus Er-317 / 402 „Narine” to szczep bakterii odkryty w 1964 roku przez armeńskiego naukowca Levona Akopovicha Erzinkyana. Levon dokonując analizy smółki swojej wnuczki (Narine) natrafił na dotychczasowo nigdzie niewystępujące szczepy bakterii, które charakteryzowały się dużą odpornością na działanie antybiotyków, antyseptyków i leków chemioterapeutycznych. Ostatecznym dowodem na skuteczność bakterii Lactobacillus acidophilus Er-317 / 402 było ich podanie wnuczce naukowca, która cierpiała z powodu dysbakteriozy i infekcji jelitowej. Jak się okazało szczep „Narine” doprowadził do niezwykłej poprawy stanu zdrowia dziecka.

Szereg badań nad Lactobacillus acidophilus Er-317 / 402 „Narine” potwierdziły przypuszczenia Ezinkyana na temat niewątpliwie wartościowego wpływu bakterii na zdrowie człowieka. Główne korzyści wynikające z ich stosowania to:

  • poprawa trawienia
  • wsparcie bakterii Bifido i Lactobacillus
  • zwiększenie stężenia hemoglobiny we krwi
  • przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej
  • polepszenie aktywności bakterii Escherichia coli
  • oddziaływanie na homeostazę żołądkowo-jelitową
  • pomoc w zwalczaniu chorobotwórczych patogenów
  • neutralizacja szkodliwego działania antybiotyków i innych środków farmakologicznych
  • wsparcie prawidłowej aktywności i ruchliwości przewodu pokarmowego (motoryka jelit)

Bakterie Narine – zastosowanie

 

Właściwości Lactobacillus acidophilus Er-317 / 402 „Narine” sprawiły, że bakterie zaczęto wykorzystywać jako element terapii rozmaitych schorzeń. Przede wszystkim znajduje zastosowanie w leczeniu chorób o charakterze zakaźnym, które dotyczą układu pokarmowego. Jednak bakterie Narine wykazują zdolność do produkcji własnego interferonu, co przyczynia się do zapewnienia organizmowi skutecznej ochrony przeciwko wirusom i chorobom nowotworowym. Ponadto przypisuje się im wartościowy wpływ na neutralizowanie toksyn, redukcję zmian zapalnych i naturalne mechanizmy oczyszczania ustroju.
Przypuszcza się, że bakterie probiotyczne Narine odznaczają się największym spektrum oddziaływania i najwyższą efektywnością w zakresie wsparcia funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Narine – gdzie kupić?

 

Najpopularniejszym i najstarszym produktem zawierającym bakterie Lactobacillus acidophilus Er-317 / 402 „Narine” jest suplement diety Narum, który na przestrzeni lat doczekał się szeregu rozmaitych wersji i jako jedyny oferuje oryginalną bakterię Narine. Produkty te są dostępne w Europie Zachodniej dopiero od 2018 roku.

 

Bibliografia:

  1. https://mynarine.am/pl/probiotyk_narine,0,23.htm
  2. https://mynarine.am/pl/historia_bakterii_probiotycznych_lactobacillus_acidophilus_er-2_szczep_317_402_narine,23,17.htm
  3. https://www.ekovitaren.pl/index.php/blog/zdrowie/58-narine-cudowne-panaceum-na-rozne-dolegliwosci
  • Wpływ probiotyków na ludzki organizm

    Wpływ probiotyków na ludzki organizm