Odchudzanie a probiotyki

Probiotyki na odchudzanie.

Kondycja mikrobioty odgrywa niezwykle istotną rolę dla organizmu. Mikroflorze przypisuje się m.in. udział w prawidłowym funkcjonowaniu odporności czy oddziaływanie na zdrowie psychiczne. Niejednokrotnie można spotkać się z opinią, że bakterie probiotyczne są bardzo ważne w kontekście utrzymania prawidłowej masy ciała. Czy mikrobiota wpływa na skuteczność odchudzania? Jakie probiotyki należy stosować, aby uporać się z nadprogramowymi kilogramami i wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej?

Mikrobiom a masa ciała

 

Skład i funkcjonowanie mikrobioty jest uzależnione przede wszystkim od trybu życia. Stres, codzienna dieta, palenie papierosów, picie alkoholu, stosowanie leków, wysiłek fizyczny – wszystko to może mieć negatywny wpływ na stan flory bakteryjnej jelit. Choć ludzki mikrobiom składa się z podobnych szczepów bakterii, to jednak nie każdy człowiek prezentuje podobną zawartość. Okazuje się, że osoby z nadwagą wykazują zupełnie inne proporcje w poszczególnych szczepach względem osób z prawidłową masą ciała – osoby otyłe mają znacznie więcej bakterii Frimicutes i mniej Bacteroidetes. Ciężko mieć pewność, że ta dysproporcja ma duży wpływ na tendencje do tycia. Niemniej jednak warto wiedzieć, że takowa zależność występuje.

Probiotyki a odchudzanie – czy rzeczywiście oddziałują na masę ciała?

 

Połączenie między otyłością a kiepską kondycją mikrobimu należy doszukiwać się w dysbiozie jelitowej. To zaburzenie polegające na nieprawidłowej liczebności i niewłaściwym składzie bakterii współtworzących mikrobiotę. W jaki sposób dysbioza może doprowadzić do występowania otyłości?

  • Dysproporcje w składzie mikroflory mogą sprzyjać nadprodukcji prostych kwasów tłuszczowych, co następuje wskutek nadwyżki energetycznej pochodzącej z niestrawionych węglowodanów.
  • Dysbioza jelitowa może oddziaływać na gospodarkę hormonalną – zmniejszone uwalnianie GLP-1 i PYY – a to prowadzi do rozregulowania uczucia sytości i głodu.
  • Nieprawidłowa kondycja mikrobiomu przekłada się na wzmożone wchłanianie tłuszczu z pożywienia, co może przełożyć się na wzrost poziomu tkanki tłuszczowej.
  • Jedną z funkcji bakterii probiotycznych jest zachowanie szczelności jelit – upośledzenie tej zdolności potęguje reakcje zapalne w obrębie mikrobiomu, a to jest niezwykle częstą sytuacją wśród osób otyłych.

Które probiotyki są wartościowe w kontekście odchudzania?

 

Poza wcześniej wspomnianymi bakteriami z rodzaju Bifidobacterium, które są w niewielkiej ilości u osób z nadwagą, należy sięgnąć po szczepy Lactobacillus. W obu przypadkach probiotyki zawierające te bakterie są rekomendowane w przypadkach otyłości wynikającej m.in. z zespołu metabolicznego czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Najczęściej wymieniane bakterie probiotyczne dla osób z nadwagą to:

  • Bifidobacterium breve B-3
  • Bifidobacterium infantis
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus casei Shirota (LAB13)
  • Lactobacillus gasseri
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus

Probiotyki to nie wszystko

 

Preparaty z bakteriami probiotycznymi to z całą pewnością solidne wsparcie dla przewodu pokarmowego, ale nie należy ich traktować jako złoty środek na odchudzanie. Podstawą w walce z nadprogramowymi kilogramami jest zdrowe i zróżnicowane odżywianie. Zbilansowana dieta i brak śmieciowego jedzenia pomagają w zachowaniu optymalnej kondycji mikrobiomu – natomiast spożycie prebiotyków zagwarantuje namnażanie nowych bakterii probiotycznych. Prebiotykami są produkty spożywcze, które nie ulegają trawieniu i stanowią pożywkę dla mikroorganizmów jelitowych np. może być to nierozpuszczalny błonnik roślinny. Preparaty zawierające równocześnie prebiotyki i probiotyki określa się mianem synbiotyków.

 

Bibliografia:

  1. Wiciński M., et al. „Probiotics for the treatment of overweight and obesity in humans – a review of clinical trials.” Microorganisms 2020, 8(1148): 1-27.
  2. Abenavoli L., et al. „Gut microbiota and obesity: a role for probiotics.” Nutrients 2019, 11(2690): 1-27.
  3. Cuevas-Sierra A., et al. „Diet, gut microbiota, and obesity: links with hos genetics and epigenetics and potential applications.” Advances in nutrition 2019, 10(suppl_1): 17-30.
  4. Ostrowska L., Smarkusz J. „Modyfikacja mikroflory jelitowej sposobem zapobiegania lub leczenia otyłości i schorzeń metabolicznych?” Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, 7(2): 53-61.
  5. Sanchez M., et al. „Effect of Lactobacillus rahmnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women.” The British journal of nutrition 2014, 111(8): 1507-1519.