Probiotyk przy Helicobacter pylori

Jaki probiotyk przy Helicobacter pylori?

Bakterie Helicobacter pylori są jedną z najczęstszych przyczyn infekcji przewodu pokarmowego, którym towarzyszą mniej bądź bardziej nasilone zmiany zapalne np. błony śluzowej żołądka. Zdaniem specjalistów optymalna kondycja mikrobiomu może okazać się dostateczną ochroną dla organizmu i zapobiec rozwojowi wielu dolegliwości. Jakie probiotyki są skuteczne podczas zakażenia Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori – przyczyny, objawy i następstwa

 

Infekcja bakteriami H.pylori to w większości przypadków następstwo nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny osobistej. Spożycie posiłku bez uprzedniego umycia rąk i produktów spożywczych to jedna z najczęstszych przyczyn zakażenia bakteryjnego. Oprócz tego bakterie znacznie częściej rozwijają się u osób pijących nieprzegotowaną wodą lub prosto z naturalnych zbiorników wodnych (np. jeziora) oraz bytujących w kiepskich warunkach – aspekt higieny odgrywa zasadniczą rolę w ochronie przed zakażeniem.

Obecność bakterii w ludzkim przewodzie pokarmowym skutkuje wyzwoleniem stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Zmiany zapalne mogą być na tyle głębokie i rozległe, że mogą doprowadzić do występowania owrzodzeń. Symptomy wskazujące na infekcję H.pylori są jednoznacznie związane z układem pokarmowym – mowa tu o takich niedogodnościach jak:

  • nudności,
  • biegunka,
  • brak apetytu,
  • niestrawność,
  • wzdęcia i zaparcia,
  • stan podgorączkowy,
  • dolegliwości bólowe brzucha,
  • uczucie przepełnienia po posiłku,
  • kwaśny posmak i odbijanie po jedzeniu.

Nieleczona infekcja H.pylori może okazać się przyczyną wielu niebezpiecznych powikłań. Najczęstszym jest choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy – oprócz niej zakażenie bakteryjne może spowodować przerost błony śluzowej żołądka (choroba Menetriera), chłoniaka MALT czy raka żołądka.

Probiotyki a leczenie Helicobacter pylori

 

Antybiotykoterapia w przypadki infekcji H.pylori mija się z celem. Niestety bakteria wykazuje niezwykle dużą odporność na antybiotyki, co stwarza spore wyzwanie dla specjalistów. Co więcej, eradykacja chorobotwórczego patogenu za pomocą antybiotyków jest niewątpliwie bardzo obciążająca dla kondycji mikrobiomu jelitowego. Ryzyko rozwoju dysbiozy i jej następstw (m.in. zaburzeń trawienia i wchłaniania, dyspepsja, biegunki) jest stosunkowo wysokie, co nie jest pożądane w trakcie poważnego zakażenia bakteryjnego.

Okazuje się, że duża skuteczność eradykacji niebezpiecznej bakterii jest możliwa poprzez włączenie preparatów probiotycznych. Probiotyki jak Lactobacillus, Saccharomyces boulardii czy Bacillus clausii mają niezwykle istotne znaczenie podczas walki z H.pylori. Ich terapeutyczne właściwości dotyczą:

  • syntezy pomocnych przeciwutleniaczy
  • wytwarzania substancji o działaniu antydrobnoustrojowym
  • ograniczenia przylegania i kolonizacji H.pylori do komórek żołądka wskutek zmiany wartości współczynnika pH

Probiotyki wykazują synergistyczne właściwości i najlepszym sposobem jest wykorzystywać kilka rodzajów jednocześnie – najlepsze wyniki okazuje się mieć Saccharomyces boulardii wraz z Lactobacillus reuteri. Co więcej, specjaliści postrzegają bakterie probiotyczne jako dodatek do standardowej farmakoterapii. Użycie probiotyków pozwala złagodzić negatywne następstwa antybiotykoterapii oraz zadbać o optymalną regenerację mikrobiomu po zakończonym leczeniu. Włączenie probiotyków z całą pewnością należy potraktować jako nieodłączny element procesu eradykacji H.pylori. Decydując się na zakup probiotyków w postaci suplementów diety, warto sięgnąć po preparat zawierający dodatek prebiotyków (np. inuliny lub innych oligopolisacharydów), co spotęguje pozytywny wpływ na namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych.

Bibliografia:

  1. Panasiuk A. „Nowe miejsce probiotyków w eradykacji zakażenia Helicobacter pylori.” Gastroenterologia Praktyczna 2021, 1: 48-56.
  2. Fedorowicz SA., et al. „Helicobacter pylori – dotychczasowa terapia i leczenie współczesne.” Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2020, 10(1): 49-55.
  3. Szajewska H. „Probiotyki w gastroenterologii – aktualny stan wiedzy.” Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy 2015, 7(1): 20-26.
  4. https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/162213,postepowanie-w-przypadku-zakazenia-helicobacter-pylori,1
  • Wpływ probiotyków na ludzki organizm

    Wpływ probiotyków na ludzki organizm